Sojový sýr Tofu obsahuje velké množství lehce stravitelných rostlinných bílkovin a jen velmi málo tuku bez cholesterolu. Je kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku a železa. Z vitamínů v něm nalezneme především vitamíny skupiny B, E.
Je vhodné pro všechny skupiny populace. Doporučován je především pro lidi se sklonem k srdečním a cévním onemocněním, vysokým tlakem, cukrovkou, dětem a všem, kterým záleží na dobrém zdraví.
Před přípravou tofu opláchneme a pak uvaříme (není však nutné) ve vodě, cca 5 minut. Tofu pak lépe vstřebává chuť koření, či nálevů při přípravě pokrmů. Tofu můžeme upravovat všemi běžnými kuchyňskými postupy – dušením, smažením, pečením, ve studené kuchyni atd. Hodí se pro úpravu na sladko i na slano.
Pro inspiraci pro Vás neustále připravujeme recepty, které mohou obohatit Váš jídelníček.
Když se budete chtít podělit o své zkušenosti s přípravou pokrmů z tofu, napište nám a my Vaše poznatky a recepty uveřejníme na těchto stránkách. Nejlepší příspěvky odměníme kolekcí našich výrobků. Uvítáme i Vaše podněty a názory. Chceme, aby naše výrobky byly k Vaší spokojenosti. Rádi bychom nabízeli stále nové a nové výrobky a k tomu potřebujeme vědět, co Vám na trhu chybí.
Velikonoční nádivka s uzeným tofu
500 g ovesných vloček s klíčky, 300 ml rostlinného mléka, 350 g uzeného tofu se sezamem Zálesák, 300 g nasekaných mladých kopřiv, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, 100 g másla, 5 vajec, sůl, pepř, muškátový květ. majoránka.
Vločky namočíme mlékem, přidáme nastrouhané tofu Zálesák. Utřeme česnek s máslem a solí, s kořením a postupně přidáváme další ingredience a vše důkladně promícháme. Rozprostřeme na vymazaný nebo pečícím papírem vystlaný pekáč. Pečeme na 180 C do potřebného propečení – dle výšky nádivky – cca 35 minut. Podáváme se zeleninovým salátem, kysaným zelím atd.
Zapečená zahrádka s tofu (4 porce)
Ingredience: 400 g Vitall tofu uzené bukovým dřevem, 2 ks cibule, 1/4 malého celeru, 1/3 řapíkatého celeru, 1/2 cukety, 2 ks mrkve, 100 g tavenýru, olej (např. rýžový)
Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli nakrájenou na měsíčky. Poté upravenou cibuli vložíme do pekáčku či misky, přidáme tofu a řapíkatý celer nakrájené na kostičky, nastrouhanou mrkev a celer na slabé chipsy, cuketu rozkrájenou na měsíčky, promícháme např. s bylinkovým kořením a celé přikryté poklicí dáme do trouby na cca 30 min při 170°C. Ke konci pečení odklopíme poklici a můžeme dopéci spolu s nastrouhaným tavenýrem na povrchu. Zapečenou směs podáváme se zeleninovým salátem, bramborovou kaší, bulgurem či kuskusem.
Tofu zmrzlina s ovocem (3 porce)
Ingredience: 200 g Vitall tofu natural, 200 g jahod čerstvých či mražených, 1/2 citronu, 100 ml kokosového nebo rýžového mléka, dle chuti javorový sirup či tekutý cukr, citronová šťáva
Tofu nakrájíme na malé kostičky, přidáme jahody a rozmixujeme. Poté přidáváme z důvodu dosažení hladší konzistence mléko a čistou citronovou šťávu na zvýraznění chuti. V případě potřeby dosladíme a promixujeme. Připravenou směs rozdělíme do pohárků a vložíme cca na 2 hodiny do mrazničky ztuhnout. Podáváme s ozdobou, např. s kousky ovoce.
Tofu na kari s ananasem
Ingredience: 200 g Vitall tofu natural, 150 g cibule, 150 g ananasu (může být i konzervovaný), 150 g póru, 1 čajová lžička kukuřičného škrobu, marináda: 1 čajová lžička kari, 50 ml sojové omáčky
Na rozpáleném rýžovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli do sklovata, přidáme nakrájené tofu na kostičky naložené v marinádě. Dále přidáme ananasové kostičky a nakrájený pór na plátky. Poté můžeme přilít ananasovou šťávu, kterou zahustíme rozmočeným kukuřičným škrobem. Tofu na kari s ananasem podáváme s rýží, bulgurem či kuskusem.
Čína ze seitanu
Ingredience: seitan, zelenina dle libosti (např. pórek, cibule, papriky, žampiony, mrkev atd.), koření Wurzl, sójová omáčka, škrob Maizena
Seitan nakrájíme na nudličky, přidáme zeleninu a prohřejeme. Zalijeme zředěnou sojovou omáčkou s maizenou a krátce povaříme. Podáváme s rýží či jinou podobnou přílohou.
Svíčková ze seitanu
Ingredience: 2 ks mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru, cibule, olej rostlinný, bobkový list, nové koření, sojová omáčka, citrón, seitan, sojová smetana
Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer a podlijeme horkou vodou. Přidáme koření, seitan a ochutíme sojovou omáčkou. Dusíme cca 30 minut. Seitan vyndáme a nakrájíme na plátky. Vyndáme koření a omáčku rozmixujeme. Dochutíme solí, smetanou a citrónovou šťávou. Je-li omáčka řidší, přivedeme ji k varu a zahustíme. Podáváme omáčku se seitanem, celozrnným knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.
Pečený guláš ze seitanu a hlívy s ovesnými noky
Ingredience: 200g seitanu, 300g hlívy ústřičné, 500 ml zeleninového vývaru, sojová omáčka, kukuřičný škrob, cibule, česnek, kmín, pepř, pálivá paprika, houbové koření, majoránka, bobkový list, 100 g ovesných vloček, 1 ks celozrnného rohlíku, libeček, lahůdkové droždí, rýžové mléko, lněné semínko
Na několik hodin dopředu si naložíme seitan do směsi ze sojové omáčky, oleje, koření, cibule a česneku. V pekáčku si uvaříme vývar, přidáme pokrájenou hlívu a přidáme předem naloženou směs se seitanem s troškou škrobu. Pečeme na 220°C cca 30 min. Na noky smícháme ovesné vločky s rohlíkem, přidáme vodu, rýžové mléko, sůl, libeček, lahůdkové droždí a lněné semínko. Tvarujeme lžící a vaříme ve vroucí osolené vodě cca 10 minut.
Slzovka s bazalkovým tofu na kari
Ingredience: 6 polévkových lžic slzovky, kousek pórku, 1 menší cibule, ½ brokolice, 200 g Tofu Vitall, Bazalka, tuk- nejlépe máslo nebo olivový olej, lžíce jemného kari koření
Slzovku předem namočíme do vody na cca 3 hodiny. Poté jí dáme vařit /cca na 25 minut/ do měkka. Mezitím osmahneme na tuku pórek a cibuli a přidáme pokrájenou brokolici, podlijeme troškou vody a podusíme. Přidáme kari a za chvíli uvařenou slzovku a Tofu Vitall Bazalka nastrouhané na hrubo, promícháme a prohřejeme.. Dochutíme solí.
Celozrnné špagety s tofu Alio Olio posypem (3 porce)
Ingredience: 400 g celozrnných špaget, 1/2 hrnku oleje, 6 stroužků česneku, 400 g Vitall tofu s medvědím česnekem, 1 lžíce kořenící směsi Solčanka
Na pánvi rozpálíme cca 1 dl oleje a krátce na něm osmahneme plátky česneku. Přidáme tofu nastrouhaný na hrubém struhadle nebo rozmačkaný rukou, přisypeme koření a vše mícháme, dokud se voda z tofu neodpaří. Hotový posyp by měl být sypký, chutnat po česneku. Mezitím si uvaříme špagety v dostatečném množství osolené vody s 1 lžící oleje, slijeme, propláchneme krátce studenou vodou a servírujeme posypané už připravenou směsí. Můžeme přidat Sladkou chilly omáčku nebo obohatit zeleninou.
Tofíčkový závin
Ingredience: listové těsto, 1 balení Vitall tofu natural, sušené sojové mléko, margarín Alsan S, tekutý cukr, citron, rozinky, hladká mouka na vál
V mixéru do hladka umixujeme tofu se 4 lžícemi margarínu, 4 lžícemi sušeného sojového mléka, cukrem a přidáme šťávu z citronu. Vyválíme těsto a natřeme na něj směs, posypeme rozinkami a zarolujeme. Zeshora potřeme margarínem a pečeme na cca 180°C dozlatova.
Zdendovy zapečené brambory s uzeným tofu (2 porce)
Ingredience: 500 g brambor, 1 balení Vitall tofu uzené bukovým dřevem, 100 g sterilovaného hrášku, trochu posekaných sušených rajčat, olej, zálivka: 250 ml sojové smetany, 100 g Tavenýru, koření dle chuti, růžová himalájská sůl a černý drcený pepř
Brambory očistíme a dáme vařit ve slupce do vařící vody. Brambory uvaříme do měkka a scedíme je. Brambory po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mezitím nakrájíme na kostičky tofu a přidáme hrášek a posekaná sušená rajčata. Vše promícháme. Pekáček vymažeme rostlinným olejem a naplníme připravenou směsí. Zalijeme „zálivkou“ a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 175°C, pečeme do doby vytvoření krusty na povrchu. Podáváme např. s pečenými cuketami.
Pečené cukety
Cukety omyjeme, nakrájíme na kolečka o šíři cca 1 cm, trochu posolíme a necháme „vypotit“ na talíři cca 1/2 hod. Poté plátky opláchneme, potřeme olejem a dáme do vyhřáté trouby na 175°C péct na cca 20 min. Můžeme ozdobit čerstvými rajčaty.
Švestkový koláč z tofu těsta
Ingredience: 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 8 lžic oleje, 450 g polohrubé mouky, 250 g Vitall tofu natural, 6 lžic (rostlinného) mléka, 1 vejce, 100 g třtinového cukru
Tofu, mléko, vejce a třtinový cukr společně našleháme do pěny. Ke konci zašleháme i polovinu mouky. Druhou polovinu mouky promícháme s práškem do pečiva a vmícháme do hmoty. Vznikne vláčné těsto, které vyválíme na placku. Válíme přímo na pečícím papíru, případně na na vymaštěném a pomoučněném plechu. Uložíme na chvíli do chladu a mezitím si připravíme další ingredience. Švestky umyjeme, rozloupneme a vypeckujeme a rozložíme na těsto na plechu. Dle chuti můžeme švestky posypat skořicí nebo mletým mákem nebo drobenkou. Švestkový koláč těsta dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut při 150°C. Upečený koláč vyjmeme a necháme chladnout. Koláč z podáváme vychladlý.
Tofu na grill s příchutí čerstvé zeleniny
Ingredience: 200 g Vitall tofu natural, 5 lžic olivového oleje, 5 lžic sojové omáčky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce hořčice plnotučné, 2 lžíce javorového sirupu (třtinového cukru), zelená pažitka či jarní cibulka, 2 lžíce šťávy z citronu
Všechny ingredience smícháme a nakrájené tofu např. ve tvaru „rybích prstů“, naložíme do připravené marinády a poté necháme odležet v ledničce ideálně několik hodin (po 8 hodinách je výtečné!). Během grilování či pečení na pánvi potíráme plátky tofu zbylou marinádou. Výsledek? Všem velice chutná a připomíná chuť jemného rybího masa.
Tofu oválky v těstíčku
Ingredience: 200 g Vitall tofu s mořskou řasou, směs na obalování Hraška, olej na smažení, 100 g vařené quinoy
Tofu nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s uvařenou quinoou, dle chuti osolíme. Vytvarujeme oválky, namáčíme v těstíčku Hraška a smažíme do zlatova na oleji.
Kosmatice v tofu těstíčku
Ingredience: 200 g Vitall tofu natural, 150 g směsi na obalování Hraška, 6 ks rozkvetlého černého bezu, olej na smažení.
Tofu umixujeme do jemna s vodou a 150 g Hrašky, výsledná konzistence by měla být jako hořčice. Do těstíčka namáčíme květy bezu černého a smažíme do zlatova na oleji. Podáváme se zeleninovým salátem, obilninou nebo i jen samotné. Chutná i studené. Je to výborné zpestření jídelníčku, které je opravdu jen v době rozkvětu černého bezu. Tato bylina byla našimi předky velmi ceněna, jak napsal známý bylinkář Páter Ferda: „Před kopřivou smekni, před bezem klekni……“
Grilované bylinkové tofu a pestrá směs zeleniny a žampionů
Ingredience: 400 g Vitall tofu bylinkové, 100 g žampionů, 1 cibule , 200 ml olivového oleje, sůl, 100 g červené řepy, 100 g lilku, 400 g brambor, koriandr
Žampiony nakrájíme na plátky a podusíme se smaženou cibulkou. Na plátky nakrájenou červenou řepu a lilek opečeme na rozpáleném oleji. Tofu nakrájíme na plátky a opečeme do zlatova na oleji. Příloha: Uvařené brambory opečeme na oleji, do kterého jsme přidali 2 lžičky mletého koriandru. Dle chuti osolíme.
Zálesácky mls
Ingredience: 300 g uzené tofu se seznamem Zálesák, 100 g oleje, 1 cibule, 50 g sójové omáčky Kikkoman
Tofu nakrájíme na kostky, promícháme se sójovou omáčkou a na rozehřátém oleji opečeme do zlatova s cibulí nakrájenou na jemné plátky. Podáváme s opečenými bramborami či knedlíkem a kysaným zelím.
Tofu polévka („slepičí“ vývar)
Ingredience: 150 g mrkve, 100 g tenkých nudlí Safoko, 3 lžíce Solčanky, 50 g panenského slunečnicového oleje, 50 g špaldové mouky, 1,5 l vody, 150 g Vitall tofu zeleninové
Jemně nastrouhanou mrkev osmažíme na rozpáleném oleji, přidáme mouku a Solčanku, několikrát zamícháme a zalijeme vodou. Vaříme 10 minut a pak přidáme uvařené nudle. Dochutíme sekanou petrželkou a vložíme nadrobno nakrájené tofu. Necháme asi 5 minut prohřát a podáváme.
Paprikový salát
Ingredience: 100 g Vitall tofu s mořskou řasou, 100 g sojanézy, 100 g vařené pohanky, 1 zelená, 1 červená a 1 žlutá paprika, 50 g cibulové natě, 100 g salátové okurky, 2 rajská jablka, nakrájená pažitka, saturejka nebo bazalka, sůl
Zeleninu a tofu nakrájíme na drobné kostičky, přidáme vařenou pohanku a ostatní přísady, vše důkladně promícháme, necháme v chladu odležet asi 1 hodinu a podáváme s tmavým pečivem.
Tofu se žampiony
Ingredience: 400 g Vitall tofu natural, 100 g žampionů, 1 cibule i s natí, 200 ml olivového oleje, 1 lžička mletého zázvoru, 200 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce sojové omáčky Kikkoman, 2 lžíce bílého vína, 1 lžíce inertního škrobu značky REJ, dle chuti přírodní cukr a mořskou sůl
Tofu, žampiony a cibuli nakrájíme na plátky, na pánvi rozpálíme olej a plátky tofu osmažíme dozlatova, plátky vyjmeme a necháme okapat. Na zbylém oleji lehce osmažíme cibulku se zázvorem. Přidáme osmažené tofu, žampiony, vše zalijeme vývarem a přidáme namočený inertní škrob. Ochutíme sojovou omáčkou a vínem, přidáme cukr, sůl a povaříme.
Tofu ala moravský vrabec
Ingredience: 300 g Vitall tofu uzené, 2 velké cibule, panenský slunečnicový olej, pepř,mořská sůl, kmín, zeleninový bujón Bioline v kostce, česnek a oregano.
Tofu nakrájíme na kostičky a naložíme na 1/2 hodiny do nálevu z citrónové šťávy, slunečnicového oleje, několika prolisovaných stroužků česneku a koření. Asi v 0,1 l vody uvaříme zeleninový bujón z kostky. V nádobě orestujeme cibuli a přidáme tofu. Okmínujeme, opepříme a s bujónem 10 minut zapečeme. Podáváme s polentou či knedlíkem a se zelím.
Zeleninová polévka z tofu
Ingredience: 1 Vitall tofu zeleninové, 1 mrkev, celer, petržel, pórek, kedluben dle sezóny, sojová omáčka Kikkoman a rostlinné máslo Alsan-S, Solčanka
Do hrnce dáme vařit zeleninu (kořenovou dříve, listovou později). Výběr zeleniny upravíme dle možností a chuti. Vaříme 5 až 10 minut. Do hotové zeleniny vložíme tofu nakrájené na kostičky a osmahneme na másle. Dochutíme kvalitní sojovou omáčkou Kikkoman a Solčankou.
Tofu na slanině (2 porce)
Ingredience: 1 – 2 kostky Vitall tofu marinovaný steak Virginia, 100 g slaniny, 1 větší cibule, sezamový olej panenský, mořská sůl, Solčanka či jemná směs koření dle chuti
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, rozpustíme na pánvi s olejem. Nakrájenou cibuli dáme na pánev, mírně vysmahneme a přidáme tofu nakrájené na plátky silné asi 1 cm. Posypeme kořením a opečeme z obou stran. Cibule by měla být dozlatova a tofu by mělo mít jemnou kůrčičku. Ke zlepšení chuti přispěje, ponecháme-li pokrm ještě několik minut rozležet. Podáváme s dušenou zeleninou a s jakoukoli běžnou přílohou, např. s rýží Natural, kukuřičnou polentou, pohankou Bio či fazolemi Adzuki Bio.
Jahodový dezert
Ingredience: 200 g Vitall tofu natural, 300 g čerstvých nebo i mražených jahod 2 lžíce medu.
Tofu umixujeme s očištěnými jahodami a medem. Podáváme vychlazené nejlépe ve skleněné mističce, ozdobené listem máty a meduňky s kouskem čokolády.
Dezert s tofu a ovocem
Ingredience: 400 g Vitall tofu natural, 150 ml brusinkového sirupu Madami, 50 ml zázvorového sirupu Madami, 50 ml rakytníkového sirupu Madami, 50 g rozinek, 100 g mandle v medu, 100 g pražených pšeničných klíčků Evit nebo rozdrcených lískooříškových sušenek REJ
Tofu rozmixujeme na jemno se sirupy a přidáme ostatní ingredience. Dle chuti osladíme javorovým či agávovým sirupem. Dáme do misek a alespoň 12 hodin ponecháme v chladu. Můžeme ozdobit ovocem či rostlinnou šlehačkou Hole.
Tofu salát s mladou cibulkou
Ingredience: 1 kostka Vitall tofu Bazalka, svazek mladé cibulky, mletý pepř, mořská sůl, lněný panenský olej
Tofu rozmačkáme nebo nastrouháme nadrobno, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku i s natí, sůl, pepř, olej a necháme v chladu odležet. Podáváme s tmavým pečivem, vhodné i jako předkrm.
Tofu všech chutí
Ingredience: 200 g Vitall tofu s medvědím česnekem, 100 g uzené tofu se seznamem Zálesák, 1 cibule, 2 stroužky česneku, panenský řepkový olej,mořská sůl, 1 kávová lžička bílého pepře, zeleninový bujón Bioline, sojová omáčka Kikkoman, Solčanka, 2 lžíce bílého vína
Tofu nakrájíme na malé kostičky. V trošce vody si předem rozpustíme kostku bujónu. Jemně pokrájíme cibuli a česnek, podusíme na oleji, rychle osmahneme a přidáme tofu. Zalijeme bujónem (případně bílým vínem) a vše 5 minut podusíme. Po ukončení varu přidáme dle obliby bílé či červené víno. Nakonec zakápneme sojovou omáčkou, osolíme a přidáme trochu bílého pepře. Podáváme s bramborem, rýží Natural, kukuřičnou polentou, pohankou Bio, směsí obilnin – Quinoa, Amaranth, Slzovka . Pro obzvláště mlsné můžeme místo vína zalít Bio rostlinnou ovesnou smetanou Avena TheBridge.
Tofu se zeleninou a kokosovou omáčkou
Ingredience: 30 g strouhaného kokosu, 60 ml horké vody, 2 lžičky inertního škrobu REJ, 30 ml citrónové šťávy, 2 lžičky sezamu, 2 lžičky kokosového oleje, 2 lžičky čerstvého mletého zázvoru, 2 stroužky česneku, 1 lžičku hořčičného semínka, 300 g Vitall tofu Bazalka nakrájeného na plátky, 100 g brokolice, 250 g mrkve na nudličky
Kokos rozmícháme ve vroucí vodě, do mixéru dáme škrob, citrónovou šťávu, olej a kokos s vodou. Vše rozmixujeme. Na velké pánvi rozehřejeme olej a na něm opražíme zázvor, česnek a hořčičné semínko. Přidáme tofu, brokolici a mrkev. Za stálého míchání dusíme 4 minuty, pak zeleninu zalijeme kokosovým mlékem a 2 minuty povaříme. Ihned podáváme.
Obilné karbanátky s tofu
Ingredience: 60 g Amaranth, 60 g Quinoa, 200 g rýže Natural, 200 g Vitall tofu uzené, 100 g Vitall tofu s medvědím česnekem, 1 šálek špaldové mouky, 1 velká cibule, 1/4 šálku petrželové natě, 2 lžičky mořské soli, 4 lžíce rozdrceného česneku, majoránka, kmín, mořská sůl, řepkový panenský olej
Předem namočené obilniny uvaříme do měkka a necháme vychladnout. Všechny složky smícháme a necháme 1 hodinu uležet v chladu. Vykrajujeme malé karbanátky. Smažíme na pánvi do křupava nebo pečeme v troubě při 180°C do zlatova.
Krétská polévka s tofu
Ingredience: 400 g drcená rajčata Bioline, 500 g drcená rajčata 100% řecká, 1 cibule, 300 g Vitall tofu se zelenou olivou, 2 lžíce balsamikového octa s medem, 3 lžíce extra panenského olivového oleje Critida, 100 ml Bio kečup Rapunzel, mořská sůl,bílý pepř, bio rostlinná smetana Avena TheBridge
Na pánvi podusíme cibuli, přidáme drcená rajčata, kečup a necháme přejít varem 1 minutu.. Tofu umixujeme s ostatními surovinami, doplníme vodou a necháme přejít varem. Při podávání ozdobíme hladinu polévky linkou smetany a můžeme doplnit čerstvým bazalkovým listem.
Omeleta
Ingredience: 450 g Vitall tofu se zelenou olivou, 1 ks Cavi-Art červený (z mořských řas), 1 lžička sojové omáčky Kikkoman, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžíce inertního škrobu REJ, 4 lžíce vaječné náhrady Vajahit se 40 ml vody nebo 4 vejce, na opékání použijeme Bio kokosový olej, 1 ks Salát z mořských řas Ekoprodukt, 1 ks Salát hlíva ústřičná Ekoprodukt
Tofu umixujeme se sojovou omáčkou a namočeným škrobem a vejci nebo Vajahitem a osolíme. Vytvoříme placky a opékáme na oleji z obou stran. Podáváme se salátem z mořských řas a hlívou ústřičnou a zdobíme Cavi-Artem.
Zapečené těstoviny
Ingredience: 450 g rozmačkaného Vitall tofu s česnekem, 2 polévkové lžíce panenského dýňového oleje, 1 ks Salát z mořských řas Ekoprodukt, 1 balení Černé olivy 700 g mraženého špenátu, 1 lžička oregana, 500 g těstovin, 1 vejce, 3 dl omáčky pesto
Tofu smícháme s rozemletým špenátem, lučinou a kořením. Do vymaštěného pekáče dáme část uvařených těstovin a sýrové směsi. Polijeme pesto omáčkou. Vrstvy opakujeme a zakončíme těstovinami a pesto omáčkou. Výroba pesto omáčky – do misky vložíme 2 stroužky utřeného česneku, smícháme s 50 g čerstvé bazalky, nebo 20 g sušené se 100 g měkkého tvarohu, 50 g pražených slunečnicových semínek s 50 g strouhaného eidamu. Směs zahříváme na pánvi do úplného roztavení sýra.
Lečo
Ingredience: 200 g Vitall tofu natural, olej, 1 cibule, 5 paprik, 5 rajčat, 300 g cukety, libeček, sůl, sladká paprika, 3 lžíce sojové mouky, 1/3 l mléka.
Na oleji lehce osmažíme cibuli, postupně přidáme nakrájenou papriku, cuketu, rajčata a na kostičky nakrájené tofu. Osolíme a přidáme papriku. Zalijeme mlékem se sojovou moukou a podusíme. Podáváme s běžnými přílohami.
Szegedínský guláš
Ingredience: 250 g Vitall tofu uzené, 150 g kysaného zelí, 1 cibule, 5 lžic olivového oleje, 3 velké brambory, sladká paprika, kmín, bobkový list, cukr, mouka
Na rozpáleném oleji osmažíme pokrájenou cibuli do zlatova, přidáme papriku, kmín, bobkový list, mouku a na kostky nakrájené Tofu – osmahneme. Zalijeme horkou vodou, přidáme kysané zelí a dusíme asi 15 minut, pak přidáme brambory nakrájené na kostky a dusíme do měkka. Dle chuti osolíme a osladíme. Podáváme s celozrnným pečivem či kukuřičným knedlíkem.
Pestrá směs z tofu zapečená v alobalu
Ingredience: 200 g Vitall tofu s bylinkami nebo s česnekem, 200 g Vitall tofu natural, 200 g Vitall tofu uzené, 2 velké cibule, 400 g brambor, olivový olej, sojová omáčka, 6 stroužků česneku, paprikové lusky 3 kusy – různé barvy, sůl.
Papriky, cibuli a tofu pokrájíme na kotičky, cibuli na jemné plátky, v misce utřeme se solí česnek, zalijeme sojovou omáčkou a smícháme. Na omaštěný alobal nasypeme směs všech surovin, zabalíme a pečeme do 165oC asi 50 minut. Podáváme s pečivem.
Kulajda
Ingredience: 200g Vitall tofu s bylinkami, 4 větší brambory, sušené houby, 100 ml sojové smetany, kmín, bobkový list, kukuřičný škrob, kopr, sůl nebo Solčanka
Ve vodě uvaříme pokrájené brambory na kostičky s kmínem , bobkovým listem a houbami do poloměkka. Přidáme na jemno nastrouhané tofu, provaříme 3 minuty, přidáme sojovou smetanu s kukuřičným škrobem, provaříme. Přidáme kopr, dle chuti. Lze okyselit jablečným octem či octem Balsamico. Osolíme a necháme chvilku proležet.
Přejeme dobrou chuť!