19 Čvn

Co je to Lepek ?

Lepek je hlavní bílkovina obsažená v obilí.
Je směsí dvou druhů bílkovin, které se vyskytují:

  • • v pšenici (včetně semoliny, špaldy a kamutu) a žitu,
  • • v menším množství i v ječmeni a ovsu.

Bílkoviny zvané prolaminy způsobují především celiakii (v pšenici se tyto bílkovinné látky jmenují gliadiny, v žitu sekaliny, v ječmeni hordeiny a v ovsu aveniny). Zatímco druh bílkovin nazývaný gluteliny je zodpovědný především za alergické reakce. Slovo lepek skutečně souvisí s lepivostí, stejně jako odbornější název gluten, který v latině znamená lepidlo.

Víte, že s celiakií, alergií na lepek a dalšími chorobami trávení a imunitního systému spojenými s lepkem se můžeme potkat v každém věku? Onemocnění mají několik příčin najednou a vždy je nutné přejít na bezlepkovou stravu.

CELIAKIE je nepříjemné a vážné autoimunitní onemocnění trávicího traktu, bez diety přestává normálně fungovat tenké střevo. Chronický zánět tenkého střeva způsobuje vymizení slizničních klků a tím dochází k poruchám trávení a nedostatečnému vstřebávání živin. Mezi nejčastější příznaky celiakie patří únava, chudokrevnost, světlá, drolivá, mastná stolice, afty, nechutenství a ztráta hmotnosti. Neléčená může vést k nádorům tenkého střeva a dalším potížím. Léčba je tedy doživotní přísný zákaz konzumace lepku.

POTRAVINOVÁ ALERGIE – lepek jako významný alergen, způsobí přehnanou reakci imunitního systému. To se projeví zažívacími problémy, dýchacími problémy, kopřivkou nebo ekzémem. Alergie jsou ve větší míře dědičné, ale pokud jíme ve velkém pšeničné výrobky, můžeme si alergii na lepek přivodit sami. Bezlepkovou stravou se problémům předchází, obnovuje se sliznice tenkého střeva a celkový zdravotní stav se normalizuje.

PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÉ OBILOVINY A PLODINY jsou proso, rýže, kukuřice, brambory, pohanka, amarant (laskavec), quinoa (merlík), konopí, chia semena a olejnatá semena.

Bezlepkovou stravu může konzumovat každý zdravý člověk. Bývá součástí speciálních diet při vleklých průjmech nebo jako odlehčující dieta pro sportovce.

Cílem každého výrobce bezlepkových surovin a výrobků je připravit co nejpestřejší sortiment a umožnit tak dodržovat přísné stravovací omezení celiatiků a alergiků na lepek co nejsnadněji. Aby omezení, které jim jejich nemoc přináší, nekomplikovalo běžný plnohodnotný