19 Čvn

Co je to Amarant ?

Amarant, neboli laskavec, patří mezi nepravé obilniny a byl pěstován již starými Mayi, Aztéky a Inky. Pro svoji vysokou výživnou hodnotu a nenáročnost při pěstování je nazýván plodinou třetího tisíciletí. Amarant je svými vlastnostmi důležitý jako prevence pro všechny věkové kategorie. Zvláštní význam má pro malé děti (lyzin podporuje tvorbu mozkových buněk) a pro sportovce (minerály, vitamíny, nenasycené mastné kyseliny a kvalitní bílkovina podporují růst svalové hmoty). U starší generace podporuje regeneraci buněk a významně ovlivňuje látkovou výměnu.

Ve srovnání s běžnými cereáliemi (pšenice, oves, ječmen, žito, rýže, kukuřice) je zrno amarantu bohatší na bílkoviny, vlákninu kvalitní oleje, minerály a vitamíny.

AMARANT NEOBSAHUJE LEPEK a je přirozeně bezlepkovou surovinou. Použití výrobků z amarantu je mimořádně vhodné pro pacienty s celiakií, pacienty s potravinovou alergií i pro přikrmování kojenců.

AMARANT MÁ VYSOKÝ OBSAH BÍLKOVIN ve srovnání s běžnými cereáliemi (až 18,5%). Bílkovina amarantu je svojí kvalitou podobná bílkovině živočišné, ale neobsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Cenné je vyvážené složení vzácných esenciálních aminokyselin, především lyzinu a tryptofánu. Proto je vhodné doplnit stravu o amarant u vegetariánů, sportovců a nemocných – tedy tam, kde je nutné vzhledem k nekompletní stravě, nebo velké fyzické zátěži, zajistit dobrou výživu bílkovinami.

AMARANT OBSAHUJE MINERÁLNÍ LÁTKY vápník, hořčík, draslík i železo a vitamíny řady B (B1 a B2), antioxidant E a vitamín C. Zrno amarantu je 3x bohatší na vlákninu než zrno pšenice. Snižuje hladinu cholesterolu, snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku, blahodárně působí při prevenci i léčbě zácpy. Vzhledem k tomu, že škrob s malými zrnky velmi dobře váže vodu, je možno použít amarant jako mouku při léčbě průjmovitých a zánětlivých onemocnění střeva.

AMARANTOVÝ OLEJ je nejbohatším rostlinným zdrojem vzácného SQUALENU. Tato látka významně podporuje imunitní systém a regenerační schopnosti organismu při stresech, po radioterapiích. Je silným antioxidantem působícím vnitřně i navenek, podporuje tvorbu užitečného cholesterolu HDL, dodává buňkám potřebnou energii. Preventivní doporučená dávka squalenu na den je cca 50mg. Při 20% podílu odtučněné amarantové mouky v našich výrobcích obsahuje 100g výrobku 10mg squalenu, tedy přibližně 1/5 doporučené denní dávky.

AMARANT PŘI REDUKČNÍCH A DIABETICKÝCH DIETÁCH – zastoupení cukrů v zrnech amarantu je unikátní, amarant téměř neobsahuje jednoduché cukry. Díky obsahu složených cukrů – škrobu amylopektinu a tím nízkému glykemickému indexu je vhodný při diabetické dietě u pacientů s cukrovkou, nezpůsobuje rychlé vyplavování inzulínu do krve a tím snižuje ukládání tuků v organismu, výhodné též u obézních pacientů na redukčních dietách.