03 Dub

Medvědí česnek

Jaro se pozná podle několika indicií, jednou z nich je i bohatý porost medvědího česneku, který si můžete nasbírat klidně při procházce lesem. Tato krásně zelená a typicky voňavá rostlinka je známá svými léčivými účinky již dlouho a historicky má své čestné místo v lidovém lékařství. Nepleťte si ji však s česnekem setým, který má odlišné složení účinných látek.

medvědí česnek

Listy medvědího česneku obsahují alliin, jakmile však porušíte rostlinné buňky (trháním listů), změní se tato látka na antibakteriální allicin. Ten je původcem typické vůně, ale také alergenem – pozor na něj, pokud vás trápí slabší žaludek, žlučník či slinivka břišní.

Toto přírodní antibiotikum se silnými antioxidačními a antibakteriálními účinky bývá doporučováno při jarních očistných kúrách, jako zdroj vitamínu C a také díky vysokému obsahu železa. Obsahuje také vitamíny A, B1 a B2.

Účinky medvědího česneku

  • podporuje trávení a pomáhá při nadýmání a průjmech, podporuje chuť k jídlu
  • ničí parazity a nežádoucí bakterie ve střevech (stafylokoky a streptokoky)
  • urychluje hojení ran
  • pročišťuje cévy, zlepšuje kvalitu krve a pomáhá snižovat krevní tlak
  • zlepšuje pleť
  • pomáhá čistit ledviny a močový měchýř (působí močopudně)
  • působí proti bolesti (uklidňuje křeče hladké svaloviny)
  • pomáhá při onemocnění horních cest dýchacích
  • je skvělou prevencí chřipky, pomůže při nachlazení
  • pomáhá při mykózách
  • účinkuje proti závrati, úzkosti a nespavosti
  • pomáhá při revmatických bolestech

Pokud chcete mít celoroční přísun zázračného medvědího česneku, na jaře nasbírejte a zamrazte. Můžete také ochutnat naše TOFU S MEDVĚDÍM ČESNEKEM.

 

Zdroj informací a obrázků: medvedi-cesnek.cz, freshbedynky.cz, pixabay.com

03 Dub

Ochutnejte změnu

Ochutnejte změnu – ochutnejte zdravý životní styl

Existuje mnoho důvodů, proč se odpovědně zamýšlet nad zdravou a racionální výživou. Někdo s tím začne v dospělosti, jiný díky osvícenosti rodičů a sociálního prostředí se přikloní ke zdravému životnímu stylu již už v útlém dětství. Později má přirozeně svou vlastní volbu, zda setrvá nebo přejde na pohodlnější způsob stravování, běžný pro většinu jedinců.

Na počátku devadesátých let se objevilo několik nadšenců, kteří se inspirovali alternativní stravou a vybudovali v České republice výrobu vlastních produktů racionální výživy.

K těm, kdo považují zdravou výživu a alternativní životní styl za doslova životní krédo, patří Ing. Josef Anton a Libuše  Tomanová, kteří v roce 1991 založili firmu Vitall s.r.o. Po zahájení výroby tofu a výrobků ze sóji se firma rychle rozvíjela a byl vybudován velkoobchod s racionálními potravinami  a začalo se s distribucí zboží do sítě prodejen s racionálními výrobky. Aby firma dokázala vyhovět požadavkům rychlých dodávek zboží k odběratelům, byla založena divize dopravy s chladírenskými vozy. Mezi hlavní odběratele dosud patří prodejny se zdravou výživou, restaurace a jídelny s nabídkou jídel, která splňují nároky na zdravý životní styl, moderní stravování a vitalitu. K dalším patří  fitness centra, koutky s racionální výživou v běžné síti, školní stravovací zařízení, nemocniční a podnikové gastro segmenty nebo farmářské prodejny.  Mnoho z nich je zapojeno do programu Vitall Partner, které nabízí výhodné podmínky spolupráce.

Zeptejte se … a ochutnejte Změnu.

Portfolio sortimentu dnes zahrnuje skutečně širokou škálu. Biopotraviny včetně bezlepkových a DIA, vegetariánské, veganské a raw potraviny, bezmasá a vegetariánská jídla, bio, bezlepkové, celozrnné a  kváskové pečivo, šťávy a sirupy, instantní nápoje, těstoviny, mouky a směsi, koření a dochucovadla, sladidla, oleje lisované za studena, sušenky nebo cukrovinky. V duchu makrobiotiky a alternativních potravin však nechybí ani nabídka bio masa či produktů ekologického zemědělství. Primárně se firma Vitall stále zaměřuje na vlastní výrobu a na její rozvoj.

Za důležité ve firmě Vitall je považována orientace nejen na výživu pro dospělé, ale též dětskou či osoby, které si chtějí udržet zdraví a krásu. Dále pro seniory a osoby, které se ze zdravotních důvodů potřebují přiklonit ke zdravějšímu životnímu stylu v oblasti stravování. Ať už na doporučení lékaře ze zdravotních důvodů  nebo pro ty, kteří chtějí případnému onemocnění předcházet. Může se jednat o nadváhu, obezitu, zvýšený  krevní tlak nebo o hladinu cholesterolu, problémy v oblasti pohybového ústrojí či jiná omezení.

Není sporu o tom, že správná skladba potravin pomáhá předcházet civilizačním onemocněním.

Nezapomíná se ani na osvětu. K tomu slouží inovovaný web, jenž je využíván i jako e-katalog či nástroj pro komunikaci s návštěvníky webu.

To vše v duchu kréda firmy Vitall „ … ochutnejte Změnu“.

Od roku 1993 firma Vitall vyrábí tofu dle tradiční japonské receptury obohacené o nejnovější vědecké výzkumy, které hovoří o výhodnosti odděleného způsobu ohřevu sojového mléka zbaveného nepoužitelných částí pro lidskou výživu – okaru. Toto je výhodné i z pohledu ekologie, neboť je třeba menšího množství  energie na uvaření pouze mléka čistého.

Proč právě tofu?  Protože tofu značky Vitall je lehce stravitelné, nízkokalorické, vhodné pro všechny věkové skupiny, ale také pro nemocné, rekonvalescenty a dietetiky.

Tofu Vitall obsahuje vysoký podíl rostlinné plnohodnotné  bílkoviny, je bez cholesterolu a purinových látek. Plnohodnotné bílkoviny jsou potřebné pro obnovu svalové hmoty, buněk, pro posílení imunitního systému. Tofu Vitall je sráženo výhradně výtažkem z mořské soli Nigari. Díky tomuto tradičnímu postupu má tofu pevnou konzistenci a typickou chuť. Neobsahuje anorganické vápenaté soli, které se najdou v tofu sráženém síranem vápenatým, tj. levnější variantou zpracování. Je ochucováno pouze klasickými a vysoce kvalitními přísadami, nakupovanými u prověřených dodavatelů.

Zpracovávané suroviny neobsahují umělá barviva, chemikálie, modifikovaná vylepšovadla a už vůbec ne GMO .

Díky unikátní technologii je docíleno stoprocentního oddělení  bílkoviny od všech antinutričních látek a zákazník si kupuje tofu jemné struktury bez stopy okary. Proces je řízen digitálně a tím je zaručena stálá kvalita. Především je přísně kontrolována teplota sójového mléka, aby nedocházelo k jeho znehodnocení – denaturaci . Bylo totiž prokázáno, že bílkovina zpracovávaná při vyšších teplotách se stává drobivější, ztrácí svoji lahodnost a tělu neprospívá.

Tak tedy v duchu kréda firmy Vitall „ … ochutnejte Změnu“ – ochutnejte výrobky Vitall …